Blogolj!

És akkor ne adóztassuk meg a szegény multikat, ugye?


A multik még mindig hülyére keresik magukat a magyarokon. És még mindig vannak, akik ezeket a „szegény multikat” védik a „rabló Orbán-kormánytól”… Nagyon tanulságos elemzés arról, hogy mi mindent meg mernek velünk tenni.

Magyarországon kerül messze a legtöbbe a mobiltelefon és az előfizetés. A szomszédos Horvátországban például szinte fele annyit kell fizetniük az embereknek ugyanazért a telefonért és szolgáltatásért, a gazdagnak nem mondható Bulgáriában pedig fele annyit sem. De nem jobb a helyzet, ha a gazdag nyugati országokat nézzük. Ott is kevesebbet kell fizetniük az embereknek egy jó telefonért és előfizetésért.

Tanulságos cikk jelent meg a napi.hu oldalon. Összehasonlítják, hogy egy adott mobiltelefonért és a hozzá tartozó korlátlan beszélgetéses előfizetésért mennyit kell fizetni összesen két év alatt. Sokkoló adatsor jön ki. A magyarok fizetnek mindezért messze a legtöbbet. Még rosszabb az eredmény, ha azt vizsgálják, hogy az átlagkeresethez képest mennyit kell kifizetni a fogyasztónak. Van olyan ország, ahol két év alatt összesen egy hónapnyi átlagkeresetnek megfelelő sem kell kifizetni egy csúcsmobilért és a két éves előfizetési díjért. Magyarországon majdnem négyhavit.

Mi a két fő tanulsága ennek?

Az egyik: a magyarok egy része annyira sznob, hogy akkor is kifizet például egy iPhone 6-osért több százezret, ha tisztába van vele, hogy jelentősen túl van árazva és a készülék tudásának töredékére sincs szüksége. Mert a magyarok egy részének már annyira átmosták az agyát, hogy egy nyomorult telefonra nem használati cikként tekint, hanem státuszszimbólumként. Amíg így állunk hozzá, addig annyira fosztanak ki bennünket a multik, amennyire nem szégyenlik. És mint látjuk, nem szégyenlős fajták.

A másik: azokban az országokban, ahol jóval olcsóbb mindez, valószínűleg tisztes üzleti eredményt érnek a mobilmultik. Nálunk nem. Itt másra is kell a mobilozó emberek pénze. Hogy mire? Az egyik telekommunikációs multi például a legnagyobb látogatottságú internetes hírportált tartja el, immáron több mint egy évtizede. A hírportálon a napi agymosás mellett kőkemény kormányellenes tartalmak vannak napról napra. Arról ne is beszéljünk, hogy ezek a kommunikációs multik évente forintok milliárdjait öntik a kormányellenes médiába, tv-kbe, rádiókba, újságokba. Teszik mindezt a tőlünk, mobilozó emberektől bezsebelt extraprofitjukból.

Ezek után persze érthető, hogy a balliberális politikai és médiacsürhe miért védi oly vehemens a multik, köztük a mobilmultik érdekeit az Orbán-kormány törekvéseivel szemben. És az is érthetővé válik, hogy miért gáncsolták el nemzetközi összefogással a tervezett magyar állami mobilszolgálatót…

És a telekommunikáció a multivilágnak csak egy kis szelete… Más területeken sem jobb a helyzet.   

https://demagog.blogstar.hu/./pages/demagog/contents/blog/22308/pics/lead_800x600.jpg
horvátország,mobilozás,mobiltelefon,multi,reklám,telekommunikáció
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?